blog

Terug naar overzicht
Friday 3 April 2015
Met 'goesting' aan het werk. Een veelbesproken onderwerp.

Met 'goesting' aan het werk. Een veelbesproken onderwerp.

Hoe vaak gebeurt het dat je je medewerkers de volgende vraag stelt: “Wat doe je elke dag dat het verschil maakt?”. Mijn vermoeden is dat een oprecht antwoord hier zelden of nooit zou zijn. En nochtans is dit exact waar bevlogenheid of de 'goesting'  om te werken  om draait.  

Bevlogenheid draait niet om   gratis fruit en de gelegenheid om te sporten op het werk, over het ontwikkelen van leiderschap of time-management vaardigheden.  Hoewel dit positieve zaken zijn, dreigen ze onze focus af te leiden van de essentie. Het is opsmuk, iets wat we doen omdat het er goed uitziet in jaarlijkse rapporten, maar met weinig reële impact. Afzonderlijk beschouwd, werken deze zaken als een pleister op een houten been.

Bevlogenheid gaat over de verbinding die mensen maken tussen hun hart, hun hoofd en de job die ze elke dag doen, voor het grootste deel dat ze wakker zijn in hun volwassen leven. Het gaat om de karakteristieken die hun job kenmerken en wie ze zijn of willen zijn. Het gaat om het gevoel van voldoening, als een individu en lid van een gemeenschap. En toch trappen we nog in de val te geloven dat gratis maaltijden hetgeen is dat mensen nodig hebben om die verbinding te maken.

Het zijn niet enkel managers en bedrijven, maar ook medewerkers zelf, die er niet in slagen deze simpele vraag te beantwoorden. Al te vaak wordt werk als een verplicht nummer beschouw, iets wat we moeten doen om financiële en maatschappelijke redenen. In het beste geval, helpt het ons te zijn wie we willen zijn, ook buiten het werk. Werk wordt maar zelden gezien als een extentie van onszelf. Dit is wat pakweg 70 jaar geleden de command-and-control managementstijl creërde.

Het wordt tijd dat we anders beginnen denken, zowel medewerkers als werkgevers. Tijd om de manier waarop we werken opnieuw uit te tekenen, rekening houdend met de manier waarop bedrijven en mensen werken. Alleen zo krijgen we organisaties die duurzaam groeien, gedreven door mensen die een betekenisvol verschil maken, voor zichzelf, de organisatie en de ruimere samenleving.

Terug naar overzicht

Blog archief